Koleksi Motivasi Pagi Radio IKIM.fm oleh Encik Ebit Irawan Bin Ibrahim Lew

Print Friendly, PDF & Email

Program Motivasi Pagi Radio IKIM.fm bulan Jun disampaikan oleh Encik Ebit Irawan Bin Ibrahim Lew. Beliau mendapat jolokan ‘Ustaz Air Mata’.

Saya sendiri dengan mudah menitiskan air mata tatkala mendengar motivasi yang disampaikannya. Masakan tidak, kisah teladan yang diceritakan adalah berkenaan para sahabat yang berjuang di sisi Rasulullah SAW. Baginda mengiktiraf kedudukan para sahabat melalui banyak hadis.

Tambah sayu hati saya kerana Encik Ebit merupakan anak kepada ‘saudara kita’. Betapa hebatnya Allah yang merezekikannya dengan ingatan yang kuat terhadap kisah-kisah kehidupan para sahabat.

Saya yang sejak di bangku sekolah sehingga kini didedahkan dengan majlis taalim dan hayatus sahabah di rumah setiap selesai solat fardu Isya’ pun tidak mampu mengingatinya dengan baik. Apatah lagi jika disuruh menceritakannya semula……..

Rupa-rupanya ramai yang ‘tangkap leleh’ macam saya……… cuba tinjau apa kata sahabat-sahabat kita di fanpage facebook IKIMFM:

Ustaz Ebit Irawan Bin Ibrahim Lew
Encik Ebit Irawan Bin Ibrahim Lew
Ustaz Ebit Irawan Bin Ibrahim Lew
Komen Motivasi Pagi IKIM.fm Jun-Julai 2012 oleh Encik Ebit Irawan Bin Ibrahim Lew
Ustaz Ebit Irawan Bin Ibrahim Lew
Komen Motivasi Pagi IKIM.fm Jun-Julai 2012 oleh Encik Ebit Irawan Bin Ibrahim Lew
Komen Motivasi pagi IKIM.fm Jun-Julai 2012 oleh Ustaz Ebit Irawan Bin Ibrahim Lew
Komen Motivasi Pagi IKIM.fm Jun-Julai 2012 oleh Encik Ebit Irawan Bin Ibrahim Lew

Bersempena dengan mujahadah sepuluh terakhir Ramadhan 1433 Hijrah ini, marilah kita mendengar semula motivasi ini. Semoga dapat membugarkan kembali semangat cintakan Islam, cintakan Allah dan cintakan Rasulullah SAW.

Selain daripada itu, seperkara yang perlu kita perhatikan adalah akhlak kita. Sebelum amalan kita ‘sampai’ ke hadrat Allah SWT. ianya akan disaring melalui tujuh pintu langit.

  • Langit Pertama: Ghibah (mengumpat).
  • Langit Kedua: Berharap agar mendapat keuntungan dunia.
  • Langit ketiga: Takabbur.
  • Langit keempat: Ujub (takjub dengan kebolehan diri sendiri)
  • Langit kelima: Hasad kepada orang yang belajar ilmu dan beramal seperti amalannya.
  • Langit keenam: Tiada belas kasihan kepada hamba Allah yang mengalami kesusahan.
  • Langit ketujuh: Riyak (menunjuk-nunjuk)

Amalan kita perlu dipastikan dapat melepasi setiap pintu langit yang dijaga oleh para malaikat.

Pada setiap pintu ini, malaikat pembawa amalan manusia akan ditahan oleh mereka untuk memastikan sama ada amalan manusia tersebut diterima dan dapat melalui ke pintu langit seterusnya ataupun sebaliknya.

Amalan yang tertolak akan sama ada;

  • Ditahan.
  • Dipukulkan semula ke muka orang yang mengerjakannya.
  • Dibuang.

Namun ketika bertemu Allah: Allah berfirman kepada malaikat, “Kamu adalah yang bertugas menjaga amalan hamba-Ku ini. Aku lebih mengetahui segala isi hatinya. Dia tidak ikhlas kepada-Ku dengan amalannya. Dia boleh menipu orang lain, menipu kamu tetapi tidak boleh menipu Aku.”

Marilah kita muhasabah diri sendiri sebelum tiba hari penghisaban yang tiada keraguan akan kedatangannya…………

Sila klik untuk mendengar atau memuat turun. Menurut pengalaman saya, saya boleh memuat turun sekirannya menggunakan pelayar Mozilla Firefox.

Selamat mendengar dan jangan lupa untuk ‘memburu’ Lailatul Qadr bukan ‘menunggu’ Lailatul Qadr.

Doa dan Pendahuluan Ucapan
Doa dan Pendahuluan Ucapan

NOTA: SEMUA AUDIO SUDAH DIPADAMKAN OLEH MYKRK KERANA MENGHORMATI HAK CIPTA IKIM.FM

1. Hidupkan Agama Islam

2. Tanamkan Rasa Mencintai Nabi SAW.

3. Dapatkan Keredaan Allah Dengan Meneladani Para Sahabat r.anhum ajma’in

4. Solat

5. Taalim

6. Adab Menuntut Ilmu

7. Ikram (memuliakan) Orang Lain

8. Memaafkan

9. Menegur Dengan Hikmah

10. Merendah Diri, “Saya Yang Bersalah”

11. Perkara Hak Dan Munkar Jadi Terbalik

12. Malayani Orang Lain Dengan Baik

13. Berkorban Untuk Agama Islam

14. Setiap Orang Berpotensi Menjadi Pintu Hidayat. Kisah Amar bin Jamuh

15. Cintai Islam

16. Syukur

17. Apakah Tanda Cinta?

18. Musibah

19. Istighfar Dan Taubat

20. Ikhlas

21. Berkasih Sayang Suami Isteri (Kursus Perkahwinan)

22. Buat Yang Terbaik

23. Tawakal

Di bawah ini adalah rakaman rancangan Islam Agamaku:

Kredit gambar: Gambar Profil fb Encik Ebit Lew
Laman web: TranformJiwa.com
Fanpage Facebook: Transform Training & Consultancy
Fanpage Facebook: Transform Pro Kids
Fanpage Facebook: Ebit Lew

Penghargaan dan terima kasih:
Rancangan Motivasi Pagi Radio IKIM.fm dan penerbitnya Cik Siti Rohani binti Surani

Share/Save
Share/Save
Scroll to Top