SOLAT SUNAT TARAWIH: HIKMAH DAN CARA

Print Friendly, PDF & Email

SOLAT SUNAT TARAWIH: HIKMAH DAN CARASolat sunat muakkad berjamaah ialah; Solat Sunat Hari Raya, Solat Sunat Khusuf dan Kusuf, Solat Sunat Istisqa’ dan Solat Sunat Tarawih.

Solat Sunat Tarawih, (1) ialah solat pada malam bulan Ramadhan. Nama sebenarnya, seperti yang disebut oleh hadis sahih, ialah solat Ramadhan (Qiyam Ramadhan).

Tarawih adalah kata jamak bagi tarwihah, ertinya berhenti rehat. Qiyam Ramadhan ini dilakukan dengan setiap empat rakaat berhenti rehat, maka empat rakaat itu dipanggil satu tarwihah. Kalau sembahyang itu 20 rakaat, maka akan ada lima tarwihah, atau mengikut nahu Arab lima tarawih. Tidak ada hukum untuk berehat. Seseorang boleh sahaja terus sembahyang hingga habis, tanpa berhenti.

HlKMAH

Solat sunat tarawih (Qiyam Ramadhan) dilakukan pada malam Ramadhan, secara berjamaah. Solat ini dilaksanakan dengan “berehat-rehat”, kerana ia biasanya dilakukan di masjid secara berjamaah. Maksud berhenti rehat adalah berhenti sekejap. Tujuan solat berehat-rehat untuk mengelakkan ketegangan badan selepas berbuka puasa, disamping memberikan keikhlasan dan ketenangan kepada orang yang sembahyang, khususnya orang yang berumur.

Solat ini digalakkan sebagai cara untuk menghidupkan malam bulan Ramadhan. Nabi menggalakkan orang qiyam Ramadhan, tanpa menjadikannya wajib. Baginda bersabda: “Siapa yang qiyam Ramadhan dengan beriman dan cermat(ihtisab)(2) akan diampuni dosanya yang lalu.” (Riwayat Jamaah)(3)

Bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat dan diberikan hikmat, antaranya ialah malam diturunkan Quran dan “lailatul qadar”. Solat tarawih dapat menghapuskan segala dosa yang dilakukan oleh seseorang. Solat tarawih ini jika dilakukan pada bulan selain bulan Ramadhan dipanggil solat malam – “solat lail”. Namun solat tarawih lebih utama kerana kedudukannya pada bulan Ramadhan. Solat ini tidak pernah ditinggalkan oleh Nabi, tetapi cara melakukannya ada kalanya berjamaah di masjid dan ada kalanya tidak.

CARA

Solat Tarawih Berapa Rakaat?
Solat Tarawih Berapa Rakaat?

Solat sunat tarawih atau qiyam Ramadhan dilakukan selepas solat Isya. Jumlah rakaatnya berbeza-beza antara lapan, dua puluh, tiga puluh dan sebagainya. Terdapat hadis Bukhari dan Muslim mengatakan bahawa Saidatina Aisyah r.anha, isteri Rasulullah s.a.w, melihat baginda bersolat tarawih di rumah lapan rakaat.(4) Dan terdapat amalan sahabat Nabi s.a.w yang pernah menjadi imam solat tarawih pada zaman Nabi, iaitu Ubai bin Kaab r.a, yang mendirikan solat ini 20 rakaat (juga diriwayatkan oleh Bukhari).(5)

Terdapat juga amalan penduduk Madinah melakukan solat tarawih 36 rakaat, dan dalam hadis riwayat al-Baihaqi mengatakan ada sahabat yang solat tarawih 200 rakaat.(6) Mereka berpendapat bahawa solat tarawih (qiyam Ramadhan) adalah nama lain bagi solat mutlak malam (qiyamul lail}. Jika qiyamullail tidak dihadkan jumlah rakaatnya, maka qiyam Ramadhan pun demikian.

Solat sunat Ramadhan lapan rakaat, seperti yang dilihat oleh Aisyah r.anha di rumah, adalah yang minimum. Jumlah ini dipilih oleh segelintir umat Islam. Namun, solat tarawih 20 rakaat menjadi pilihan Imam Shafei, Hanbali dan Hanafi. Alasannya ialah amalan 20 rakaat itu dilakukan oleh Ubai bin Kaab r.a di masjid. Beliau, yang pernah menjadi imam pada zaman Nabi s.a.w, zaman Saidina Abu Bakar r.a dan zaman Saidina Umar r.a, melakukan solat tarawih 20 rakaat,(7) sehingga Saidina Umar r.a pun menetapkan solat tarawih berjamaah di masjid 20 rakaat.(8)

Solat Tarawih (Qiyam Ramadhan) = Solat Mutlak Malam (Qiyamullail)
Solat Tarawih (Qiyam Ramadhan) = Solat Mutlak Malam (Qiyamullail)

Sebagai hamba kepada Allah yang ingin mengabdi dan berbakti, kita mempunyai pilihan, keupayaan dan kehendak sendiri. Sebabnya, solat tarawih ini ibadat tambahan, dan satu cara untuk menunjukkan kebaktian dan ketaatan kepada Allah, maka Rasulullah s.a.w menyuruh ia dilakukan mengikut kemampuan (9), keikhlasan dan kerelaan. Sekiranya memadai dengan lapan, atau perlu ditambah hingga 20, itu hanyalah pilihan.

Perlu diingatkan ialah manusia perlu menjaga kesihatan, perlu tidur, perlu rehat seperti yang disabdakan oleh Nabi: “Adakah kamu yang memberitahu aku, kamu berpuasa pada siang hari dan solat sepanjang malam? Maka Abdullah bin Amru menjawab: Benar! Maka sabda Nabi: “Jangan buat begitu. Tetapi puasalah, bukalah, solatlah dan tidurlah. Badan kamu ada hak, dan mata kamu pun ada hak.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)(10).

Solat tarawih dilakukan dengan setiap dua rakaat satu salam. Selepas membaca bacaan wajib iaitu Fatihah, sunat membaca sebarang ayat atau surah daripada Quran, tidak kira pendek atau panjang, atau berulang-ulang, asalkan bacaan itu betul dan solat ini dibuat dengan cermat. Tidak ada hadis Nabi tentang bacaan surah ini.

Segala bacaan di luar solat, seperti salawat, doa dan periwayatan khalifah tidak termasuk amalan solat tarawih, tetapi hanya selingan antara solat. Tidak ada larangan untuk bersalawat atau berdoa, jika cara dan adab melakukannya baik. Dan ia tidak menjejaskan solat tarawih jika ditinggalkan.

Nota:

Sekiranya solat sendirian di rumah, maka bolehlah membaca surah panjang atau ayat Quran sebanyak-banyaknya. Namun sekiranya berjamaah di masjid umum, maka pendapat yang terpilih ialah bacaan imam haruslah ringkas, yang terdiri lima atau enam ayat untuk satu rakaat. Perkara yang perlu dijauhi ketika mendirikan solat sunat, apa jenis solat sunat pun, ialah menjauhkan sikap riya’. Hal ini ditegah Allah: “Celakalah (orang yang solat) yang mereka menunjuk-nunjuk. (al-Ma’un :6)(11)

Lafaz niat:

 

أ ُصَلِّى سـُــنـَّـة َ الــتـَّـرَاو ِيـْــح ِ رَكـْــعـَــتـَــيـْــن ِ لـِــلـَّـهِ تـَــعـَــالـَــى
“Usolli sunnata t-taroowiihi rokátaini lillaahi Taala”

 

Niat di hati: “Sengaja saya solat sunat tarawih dua rakaat kerana Allah Ta’ala.”

PERINGATAN:

Semua solat sunat bersendirian boleh dilakukan dengan cara duduk (solat fardhu tidak sah dilakukan sambil duduk sekiranya berkuasa berdiri)(12)

Nota

(1) Nawawi mengatakan semua ulama sepakat tentang hukumnya. Lihat al-Majmu’, Juz 4, hlm 37.
(2) Mengikut Syaukani, ertinya solat yang ikhlas dan tidak riya’. Lihat NailulAutar, Juz 3, hlm 50.
(3) Sahih Bukhari, Juz 2, hlm 251; al-Jami’ al-Sahih, Juz 2, hlm 176; Sunan Abu Daud, Juz 2, hlm 49; Sunan al-Nasai, Juz 4, hlm 155; Sunan Ibnu Majah, Juz 1, hlm 420; Sunan al-Darimi, Jilid 1, hlm 474; al-Muwatta’, Juz 1, hlm 113.
(4) Sahih Bukhari, Juz 2, hlm 253.
(5) Sahih Bukhari, Juz 2, hlm 252.
(6) Al-Majmu’, Juz 5, hlm 38.
(7) Sahih Bukhari, Juz 2, hlm 252.
(8) al-Baihaqi, Juz 2, hlm 496.
(9) Bukhari, Juz 2, hlm 48; Muslim, Juz 2, hlm 189.
(10) Bukhari, Juz 2, hlm 245; Muslim, Juz 3, hlm 162.
(11) Quran, surah al-Ma’un (107), ayat 6.
(12) Sahih Bukhari, Juz 2, hlm 40; Muslim, Juz 2, hlm 163.

Di bawah ini adalah panduan solat tarawih yang biasa dikerjakan di masjid-masjid kerajaan Negeri Johor. Saya baru sahaja mengemaskininya (Ramadan 1434 H / Julai 2013) dengan font ‘sakkal majalla’ yang lebih kemas dan mudah dibaca.

Jika ada kelapangan masa sewaktu solat bersendirian, bolehlah tuan/puan membaca wirid-wirid selingan di antara solat-solat tarawih itu. Kelebihan membaca selawat dan zikir-zikir tersebut ada di dalam banyak hadis. Ianya telah disusun oleh para ulama’ untuk kemudahan kita mengamalkannya.

 

 

Rujukan:

1. Haji Mohamad Jajuli Abd. Rahman. 2005. Solat-solat Sunat Hikmah Dan Cara. Selangor : Wholesale-mart Business Point Sdn Bhd. m.s 37-41
2. Ad-Diyari.com

Tajuk Berkaitan:

Keutamaan Solat Wanita dan Solat Tarawih

22 Hadis Tentang Ramadhan, Lailatul Qadr dan Iktikaf

Kalau ada seseorang mengucapkan “Ramadan Kareem” kepada kita, kita hendak jawab apa?

Fenomena Gerhana Matahari dan Bulan serta Cara Solat

Amalan Rasulullah s.a.w. Ketika Gerhana Matahari

HADITH: Solat Istikharah

15 thoughts on “SOLAT SUNAT TARAWIH: HIKMAH DAN CARA”

 1. Pingback: Keutamaan Solat Wanita dan Solat Tarawih | ArabMykrk.com

 2. sy tidak setuju Qiyam Ramadhan adalah solat tarawih kerana tarawih dilakukan oleh sahabat bukan baginda nabi… baginda hanya mengerjakan solat sunat ramadan bukan tarawih.. tiada dalil tentang tarawih, cuma dalil y ada hanya menyebut tentang solat sunat pada bulan ramadan..bukan tarawih..bagaimana pandangan anda?..

 3. Ye mudah-mudahan ianya bermanfaat bagi yang mahu mengamalkannya. Doakan saya pun dapat mengamalkannya hingga ke akhir Ramadhan, insyaAllah, amin.

  1. Waalaikumussalam. Riq boleh rujuk di sini SOLAT SUNAT WITIR

   Solat ini dilakukan pada waktu malam selepas solat fardhu Isya’ samada sebelum atau selepas bangun dari tidur – biasanya dijadikan solat penutup kepada solat tahajjud.

   Paling kurang lakukanlah 3 atau 1 rakaat (bilangan yang ganjil).

   Jika 3 rakaat, lakukan 2 rakaat dahulu (biasanya rakaat pertama selepas Fatihah di baca Surah al-A’la (Sabbihisma robbikal a’la…) atau ad-Dhuha dan dlm rakaat kedua baca Surah al-Kafirun slps al-Fatihah).

   Selepas itu niat untuk solat witir satu rakaat pula. Selepas Fatihah biasanya orang baca surah al-Ikhlas (Qulhuallahuahad hingga akhir), al-Falaq dan an-Nas.

   Solat sunat witir juga boleh dilakukan tiga rakaat dengan satu salam. Pada rakaat ke-dua terus sahaja bangun berdiri untuk rakaat ke-tiga iaitu tiada tahyat awal.

   Walaubagaimanapun, bacalah apa-apa surah yang saudara mampu baca, samada pendek, panjang atau mengulang-ulang surah yang sama, yang penting bacaannya betul. Rasulullah s.a.w dalam satu rakaat solat sunatnya membaca 1/6 al-Qur’an hinggakan sahabat yang mengikutinya di belakang pun tak mampu untuk terus mengikuti baginda.

   Saya lebih suka melakukannya sebelum tidur kerana menurut Ustazah Maznah bt. Daud dalam salah satu rancangan terbitan radio IKIM.fm – ‘amalan yang baik itu bagaikan adik-beradik’ –
   jika kita lakukan satu, yang lain akan mengikuti’. Maksudnya jika kita lakukan sebelum tidur kerana bimbang tidak terbangun utk tahajjud, sebenarnya insyaAllah amalan kita yang ‘berhati-hati’ itu akan memudahkan kita utk bangun malam bertahajjud.

   Tapi tiada dua witir dalam satu malam. Jika Riq sudah menunaikannya sebelum tidur, maka tidak perlu melakukannya lagi dalam solat tahajjud.

   Wallahua’lam. Sila rujuk kepada yang lebih arif.

 4. Ada terdapat rencana yang mengatakan bahawa ada ganjaran tertentu bagi setiap malam solat terawih. Tidak salah saya ia adalah dalil lemah. Pernahkan Tuan terbaca tentang perkara ini? Jika ya, minta berikan komen. Salam maju jaya!

  1. Ye, saya pernah membaca malah pernah jadi ‘tukang baca’ semasa solat tarawih di asrama dulu-dulu.

   Namun, sepanjang membaca hadith-hadith berkenaan Ramadhan, belum terjumpa lagi. Mungkin saya yang belum banyak membaca.

   Wallahua’lam.

   Baru terjumpa (9.7.2013): KEPALSUAN HADIS KELEBIHAN TARAWIH SETIAP MALAM

 5. Salam. Terima kasih atas respon anda.

  j, benar, semua solat sunat boleh dilakukan dlm keadaan duduk walaupun berupaya utk solat seperti biasa.

  Solat sunat tarawih dilakukan setiap dua rakaat beri salam (tidak boleh niatkan 4 rakaat).

  Jadi kalau mahu lakukan solat tarawih 8 rakaat, kita akan lakukan solat tersebut sebanyak 4 kali. 2 X 4 = 8.

  Di masjid selalunya dilakukan 11 rakaat kerana setelah habis solat tarawih, disambung dengan solat witir 2 rakaat + 1 rakaat.

  j bolehlah layari http://www.tayibah.com/eIslam/solatsunat.php untuk mengetahui tentang solat witir.

  Mohon maaf jika penerangan kurang jelas @ mengelirukan. Sila rujuk individu yang lebih arif. Wallahua’lam.

 6. benarkah solat sunat terawih boleh dilakukan dlm keadaan duduk walaupun berupaya utk solat seperti biasa?

  dari segi niat solat sunat adalah 2 rakaat, bolehkah kita solat sunat terawih niatkan 4 rakaat?

  baru nak mula langkah perubahan, harap berterusan dan diterima allah..diharap semua umat islam d mana2 juga dah mulakan jihad ini.aminnnn

 7. Terima Kasih kerana terbitkan artikel yang berkaitan, bulan Ramadhan Al-Mubarak dah hampir tiba. Perkongsian yang diberikan ini sangat-sangat berguna

  1. Sama-sama, semoga bermanfaat. Kalau ada yang tersalah atau terkurang silalah betulkan atau tambah. Amalan agama sebenarnya mudah, Allah tidak akan jemu sehinggalah kita sendiri yang jemu. Beramal biarlah berterusan walaupun sedikit di samping cuba untuk mempertingkatkan dari semasa ke semasa. Wallahua’lam.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Share/Save
Share/Save
Scroll to Top