Selamat Hari Raya

Print Friendly, PDF & Email

SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN. BERHARI RAYALAH DENGAN MENGAMALKAN ADAB-ADAB BERHARI RAYA DAN BERZIARAH YANG DIAJARKAN ISLAM.
KERANA……… TIDAK MENGAMALKAN ADAB-ADAB AKAN MENYEBABKAN KITA MENINGGALKAN SUNNAH, MANAKALA MENINGGALKAN SUNNAH PULA DIKHUATIRI LAMA KELAMAAN KITA AKAN TERLANJUR MENGABAIKAN AMALAN FARDHU PULA. NA’UZUBILLAH.

KEMATIAN DATANG TIDAK MEMBERITAHU, NAMUN PERLU DIINGAT! AMALAN KITA AKAN DIHITUNG BAGAIMANAKAH AKHIRNYA?………. ADAKAH SAAT KEMATIAN KITA;

HUSNUL KHATIMAH (akhir yang baik – حُسْنُ الـْـخـَـاتِـمَة) ATAU……

SU’UL KHATIMAH? (akhir yang jahat / buruk –سـُـوءُ الـْـخـَـاتـِـمَة)
SEMATKAN SENTIASA DALAM HATI RASA KHAUF (takut – خـَـوْف) DAN RAJA’ (harap – رَجَاء)

( TAKUT AMALAN TIDAK DITERIMA ALLAH TETAPI DALAM MASA YANG SAMA

SENTIASA BERSANGKA BAIK DAN MENGHARAPKAN RAHMAT ALLAH SWT. YANG MAHA LUAS)

JANGAN LUPA ……. CARILAH MASA UNTUK BERPUASA ENAM HARI DALAM BULAN SYAWAL. UNTUK BERAMAL SOLEH, KITA MESTI MENCARI, MEMPERUNTUKKAN DAN MELAPANGKAN SERTA MENGORBANKAN MASA. JIKA TIDAK, MEMANG TIADA MASA, MEMANG TIDAK SEMPAT. TAHU-TAHU SAJA SUDAH MASUK BULAN ZUL KAEDAH ……

Beberapa senario berbeza;

1) Tempat: Bukit Mertajam, Seberang Prai, Pulau Pinang.
Selepas seminggu berhari raya di Johor, kami kembali ke sini kerana bertugas. Semasa menziarahi jiran (kononnya berhari raya, eh, ? kuih dah habis?) “Kuih tak dok dahla, ghaya pun Mak Ndak masak laksa….” Oh, ye ke?….. best juga macam ni kan? Lepas seminggu tutup cerita raya.

Suasana raya pun sudah tiada di tempat tersebut, tetapi kawan-kawan sekerja masih ada yang mempelawa datang beraya ke rumah.

2) Biras yang berasal dari Kelantan bercerita, “Raye dua tiga hari, lepah tu ta’dok sapo nak mari doh.

3) Saya di Johor sedari kecil hingga kini.
Selagi bulan Syawal belum berakhir, rumah terbuka / marhaban masih terus berjalan. Setiap hujung minggu ada saja jemputan di sana sini. Di rumah, ada beberapa balang kuih yang memang sentiasa tersedia untuk tetamu ’emergency’. (Simpan kerepek selama 2 bulan pun tidak lemau). Set jug dan gelas juga sentiasa eveready.

4) Seorang sahabat di Negeri Sembilan yang pernah tinggal di Saujana, Johor Bahru bercerita, “Seronok  raya kat Johor, semua rumah dia orang pergi, hari-hari dapat makan…… (ini mesti kes marhaban).

Sejujurnya ingin saya katakan bahawa…….. oh, maaf, susah untuk saya ungkapkan.

Cukup jika saya katakan bahawa saya merasa tenang dengan budaya yang memeriahkan Ramadhan dan menyambut Syawal ala kadar sahaja………………….

Persediaan untuk menyambut raya selama sebulan tentu berbeza dengan persediaan menyambut raya beberapa hari sahaja dan sedikit sebanyak ianya akan memberi tekanan kepada mereka yang kurang berkemampuan atas sebab-sebab yang wajar seperti orang-orang yang mempunyai masalah kewangan, kesihatan dan lain-lain.

Tambahan pula selepas seronok beraya, anak-anak akan menghadapi peperiksaan.

ALHAQIIR ILALLAH : mykrk.

قـُــل ِالـْــحـَــقّ َ وَلـَــوْ كـَــانَ مـُــرًّا
Berkata benarlah walaupun pahit.
Sekali lagi mohon maaf jika terlanjur bicara.
إلى اللقاء، مع السلامة

Share/Save
Share/Save
Scroll to Top