I’RAB: IRAB: اعراب: Wau Ma’iah, Wau ‘Ataf, Jangan Makan Ikan, Minum Susu

I’rab merupakan soalan kesukaan saya. Sewaktu peperiksaan awam atau di sekolah, pastinya soalan i’rab yang akan saya cari dan selesaikan dahulu لاَ تَأ ْكُل ِ السّـَـمَكَ وَتَشـْرَب ِ اللَّـَـبَن / لاَ تَأ ْكُل ِ السّـَـمَكَ وَتَشـْرَبَ اللَّـَـبَن

نحو/NAHU: Tanwin Tamkin

Pada bulan lepas kita telah pelajari tentang tanda-tanda sesuatu perkataan itu dikenal pasti sebagai ‘isim’. Salah satu di antara tanda-tandanya ialah TANWIN.
Walaupun tanwin ada empat bahagian, saya akan menerangkan hanya dua bahagian sahaja, iaitu Tanwin Tamkin / al-Amkaaniah dan Tanwin Ta’wiidh.
Apa itu tanwin? Tanwin ialah baris dua, seperti di bawah ini;
Dalam pelajaran ‘Imla’ – املاء ’ @ ejaan @

I’RAB : IRAB : اعراب

مـَــرَرْت ُ بـِــغـُــلاَمٍ
مَرَرْت ُ (مَرَرْ) : فعل ماضى مبنى على السكون لاتصاله بضمير ر فع متحرك
ت ُ) : ضمير بارز متصل مبنيّ على الضم فى محل رفع فاعل
بـِــغـُــلاَمٍ (الباء) : حرف ُ جَـرٍّ
غلام) : مجرور بالباء. علامة جره كسرة ظاهرة فى آخره
مـَــرَرْت ُ بـِــغـُــلاَم ِ زَيـْـدٍ
مَرَرْت ُ (مَرَرْ) : فعل ماضى مبنى على السكون لاتصاله بضمير

نحو/NAHU: Tanda-tanda Isim

Assalamualaikum, pada pelajaran sebelum ini kita telah pelajari tentang isim yang boleh berubah-ubah (isim mutasarrif) dan isim yang kekal tidak boleh berubah baris mahupun bentuknya dalam apa jua keadaan (isim ghair mutasarrif).
Pada kali ini kita kenali pula apakah tanda-tanda sesuatu perkataan itu dikategorikan sebagai ‘ISIM’ mutasarrif.
Berdasarkan jadual di atas, tanda-tanda isim ada 5.
1. Jar – antara tanda jar / majrur ialah baris

نحو/NAHU: Bahagian Isim

Assalamualaikum, pelajaran kali ini sepatutnya kita belajar tentang muthanna (dua) dan jama’ (lebih daripada dua), tapi bila saya belek-belek kitab, nampaknya kita kena berundur ke belakang supaya pelajaran seterusnya tidak akan berlaku apa-apa masalah. Maaflah ye, pelajaran Bahasa Arab lambat sikit saya terbitkan sebab untuk membuat artikel belajar Bahasa Arab ini saya perlu membuat sedikit penyelidikan (cewah) dan mengambil kira aspek metodologi, pedagogi, psikologi dan entah apa-apa ‘gi’ lagi…….(agaknyelah…)
Ok